Boring i Norge med 3D-riggløsning fra Leica Geosystems

Eksempelstudie

Skrevet av: Arne Forsell

Solstrålene treffer trærne på åssiden fra vest. Den gamle veien med alle sine svinger fører tilsynelatende stadig oppover. Skyggene er lange. Vannet gnistrer fra innsjøen på fjellet på motsatt side. Verdens største hoppbakke med et K-punkt på 200 meter stikker opp blant trærne, og de snødekte fjelltoppene kan skimtes i det fjerne. Vi befinner oss i Vikersund, et par timers kjøretur fra Oslo, og hele landskapet gløder i høstens fargeprakt.

Fjellsprenger AS borer i grunnfjellet og utfører grunnarbeid for å bygge et inngjerdet anleggsområde, der de sammen med et annet selskap, Norsk Fjellsprengning, kan oppbevare utstyr og sprengstoff. Teamet utfører borearbeidet med en 3D-maskinstyringsløsning fra Leica Geosystems.


Møte med boreoperatøren

Et solid håndtrykk med en værbitt hånd, en imponerende bart og øverst en vernehjelm med gruvelykt – dette er boreoperatør Odd Are Frydenlund.

Frydenlund har jobbet med borerigger i åtte år, først i selskapet E. Rolstad AS og nå hos Fjellsprenger AS. Før det jobbet han som gravemaskinfører.

Han styrer en Sandvik Ranger DX800 topphammer borerigg. Boreriggen veier 15 tonn og står stabilt i sporet, og er utstyrt med en kraftig 225 hk motor fra Caterpillar. Med denne maskinen kan Frydenlund bore hull med en diameter på 76–127 millimeter. Boreriggen er utstyrt med en Leica iRD3 maskinstyringsløsning til boring, og med den kan Frydenlund utføre arbeidet raskt og helt nøyaktig.

Frydenlund er Liverpool-fan, han liker motorsport og parkert i garasjen finner vi en av skattene hans: en nydelig, kastanjebrun Chevrolet Corvette fra 1981.

Frydenlund og boreriggen utfører jobber på stadig nye steder. Fjellsprenger AS utfører oppdrag for en rekke ulike anleggsprosjekter, og både Frydenlund og mange av selskapets andre maskiner flyttes mellom ulike anleggsområder.

For bare noen uker siden balanserte Frydenlund riggen på kanten av en 30 meter høy skrent i et steinbrudd i Maura i Akershus. På grunn av sikkerheten var det veldig viktig å kunne styre maskinen fra utsiden av overvognen, i tillegg til å kunne forankre maskinen i bakken.

Jobber på kanten av stupet med fjernstøtten på maskinstyringsløsningen.

Sammenliknet med forrige anleggsområde er det enklere her på flatmark i Vikersund.

For enkelte operatører som har vært lenge i anleggsbransjen, kan nyvinninger som GNSS-assistert maskinstyring være uvant i starten, men det synes ikke Frydenlund.

«Jeg brukte Leica Geosystems’ utstyr i den forrige jobben min også», sier Frydenlund. «Det gir meg full frihet i arbeidet. Hvis jeg får en forskjøvet høyde, kan jeg lage et boremønster på skjermen. Det er utrolig enkelt! Deretter kan jeg utføre boringen selv helt nøyaktig. Hvert eneste hull bores etter spesifikasjonene med riktig dybde og vinkel. Jeg trenger ingen landmåler, alt går raskt, og det er enkelt å eksportere dokumentasjonen for eksisterende bygg fra systemet etterpå.»

Frydenlund lærte raskt hvordan han skulle styre boreriggen med det nye 3D-maskinstyringssystemet.

«Jeg synes ikke det var vanskelig å forstå systemet, og om jeg gjorde det, så ville jeg nok heller kalt det utfordrende», sier Frydenlund om sin egen læring. «Du trenger bare være litt nysgjerrig og interessert, og så er det akkurat som med sykling når du først har lært det, så glemmer du det ikke!»

Frydenlund forteller at han har fått god kontakt med Petter Heyerdahl, som er produktansvarlig for boreløsninger hos Leica Geosystems, og om hvordan han opplever Leica Geosystems’ tilpassede supportteam.

«Jeg sitter her i boreriggen 40 timer i uka – da har du god tid til å tenke ut nye løsninger! Jeg har diskutert forslagene og ønskene mine med Petter. Han var veldig lydhør, og jeg fikk de fleste funksjonene jeg ba om», forklarer Frydenlund.


Møte med sprengningslederen

Magnus Hansen er sprengningsleder hos Fjellsprenger AS

Sprengningsleder hos Fjellsprenger AS, Magnus Hansen, bor rett ved anleggsområdet der boringen foregår. Nær nok til at han kunne tatt en av de løse steinene fra sprengningen og kastet den mot huset sitt, bare han var sterk nok i armen.

Hansen trives best utendørs. Han er opptatt av jakt og fiske.

Hansen fikk lisensen for bergsprengning – en lisens som må fornyes hvert femte år. Han har jobbet i bransjen i 14 år. En sprengningsleder har det overordnede ansvaret for arbeidet på stedet, og arbeidsoppgavene omfatter:

  • sikkerhet
  • planlegging
  • miljøhensyn
  • hensyn til omkringliggende områder
  • sperring av trafikk

«Vi har økt produktiviteten og kvaliteten etter at vi inngikk samarbeidet med Leica Geosystem og maskinstyringsløsningene ble tilgjengelige», forklarer Hansen. «Vi trenger ikke ha landmålere på anleggsområdet i samme grad som tidligere, og det sparer oss for både tid og penger. Frydenlund kan håndtere alt selv med boreriggen og arbeider helt selvstendig.»

«Når du først har prøvd denne løsningen, blir det umulig å gå tilbake til de gamle metodene og manuelle beregninger. I dag er boringen langt mer nøyaktig enn vi kunne fått til tidligere», sier Hansen om produktiviteten til maskinstyringsløsninger.

Før kunne det være en forskjell på 30–40 cm i dybden på hullene, og det påvirker sprengningsresultatet. Med 3D-løsningen er alt like rett som et gulv.»

Nå er praten unnagjort, og det er på tide med litt action. De første hullene bores, kontrolleres og godkjennes. Hansen gjør klart hvert enkelt hull, håndterer fenghetter og ledninger så dyktig at det nesten ser skjødesløst ut, men han gjør ingen feil – sprengningslederen vet hva han gjør.

Kappen som skal dempe og absorbere trykket ut mot siden, plasseres over området som skal sprenges, og så går sirenen.

Sprengningen lyder dempet og kontrollert – PAAANG!

Og høstsolens stråler skinner videre på den sprengte grunnen.

Kontakt Leica Geosystems

Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.
Finn din kontaktperson hos Leica Geosystems for salg og teknisk support.