BLK2GO sørger for gode fundament og rask arbeidsflyt
Da Artikon bestemte seg for å kjøpe en 3-D scanner gjorde de mye research. De så på videoer, leste brukeranmeldelser og vurderte mange forskjellige produkter. Avgjørelsen falt på en Leica BLK2GO. Nå er den såpass mye i bruk hos Artikon at de egentlig bør ha to av den.
BLK2GO er en håndholdt laserscanner som lager en tredimensjonal tvilling, mens man beveger seg i området man skal scanne. Man har oversikt i en app, som registrer hvor man har gått, slik at man får med seg alt man behøver.
Kan brukes til mye
Artikon er et kontor som tilbyr arkitekt,- takst,- ingeniør- og konsulenttjenester i Møre- og Romsdal, - der de holder til, men også i landet forøvrig.
De er et lite firma, men ønsker ikke å være et nichekontor. Derfor er de alltid fremoverlente. Det gjør ikke bare hverdagen spennende og utfordrende, men betyr at de alltid må være på ballen når det kommer til ny teknologi. «Vi går alltid i trappa», sier en av gründerne, Steffen Terkelsen. I år ble det innkjøp av 3-D scanner.
Rask og hendig
De falt på BLK2GO fra Leica, på grunn av hendigheten og hastigheten. Men det aller viktigste, påpeker Terkelsen, er at softwaren oppdateres, men hardwaren forblir.
De scanner nå et stort hus på 10-15 minutter og får langt mer informasjon enn man kan måle manuelt, med tradisjonelt utstyr.
I tillegg fanger scanneren opp alt det man ofte måtte reise tilbake for.
Man kan fange opp mye rundt huset, som gater, busker og trær. I tillegg kan man f.eks. måle avstanden til naboens terrasse. «Dette kan gjøre at man unngår mange konflikter. Dessuten gjør det søknader til kommunen langt mer oversiktlig og ryddig, på grunn av presisjonen man kan belegge seg på», mener Terkelsen.
Avslører tidligere feil og skaper godt fundament
Ofte får Artikon gamle tegninger fra bygninger de skal jobbe på. Det kan være godt å ha, men viser ikke om bygningene faktisk er bygget rett. Spesielt i Ålesund med Jugendstil-husene er det ofte skjeve vinkler, forteller Terkelsen.
Med en 3-D scan og programvaren Register 360 kan Artikon fort se hva som er rett og hva ikke. Scannen kan tas inn i tegneprogrammet Archicad, hvor de tegner selv og kan ta hensyn til hvordan bygningen faktisk er.
Dette garanterer at selve fundamentet for et prosjekt er svært nøyaktig og man ikke får uventede overraske
lser når man begynner å bygge. «Vi er helt sikre på at vi leverer et grunnlag av mye høyere kvalitet etter at vi fikk scanneren», sier Terkelsen. «Nå ville vi følt oss rimelige nakne uten».
De har på kort tid blitt så vant til å bruke scanneren at de egentlig bør ha to. Kollegaene må reservere scanneren i en kalender.
Lett å bruke
På spørsmål om den er vanskelig å bruke svarer Terkelsen at den er så lett å komme i gang med at de ansatte i Artikon ikke trengte noen opplæring. Man installerer appen, tar med scanneren og er i gang. Den reduserer drastisk tidsbruken for oppmåling og er helt uavhengig av stativ.